Martin Vašek

Volební právo není povinnost

23. 01. 2013 13:15:00
Panu Zemanovi nejspíš přeskočilo, když se vyslovil pro volební povinnost. Ta už v naší republice de facto jednou byla. A není potřeba ji opakovat.

zdroj: www.odsvelkepavlovice.cz

Již uběhl nějaký ten pátek od listopadu 1989. Máme demokracii, i kdybychom byli radši, aby vypadala trochu jinak. To je jen přirozený vývoj demokracie. U nás to ještě pár desítek let potrvá, než budeme na dnešní úrovni nejvyspělejších států Evropy. Ale o tom tento článek není.

Součástí demokracie je volební právo. A rozlišujme volební povinnost, která zde de facto existovala do roku 1989, od volebního práva, které tu máme od stejného roku. Právo znamená, že člověk něco smí dělat. Nikdo nikoho nenutí, aby volil. Ve většině demokratických společností neexistuje vymahatelná volební povinnost (tzn. jejíž nesplnění by vedlo k nějakému druhu sankce - výjimku můžeme v Evropě spatřit v Lucembursku a v jednom švýcarském kantonu). Jako určitý kompromis se může jevit nevymahatelná volební povinnost, kterou můžeme spatřit např. v Belgii, či Francii.

Někomu nemusí vadit, že prezidentský kandidát Zeman je více nakloněn Rusku, než Evropské unii, ani další jeho defekty. Knížepán zcela jistě také není bez vady. Ale případná volební povinnost by byla v demokratické společnosti, přinejmenším, zvláštní.

Autor: Martin Vašek | karma: 15.84 | přečteno: 762 ×
Poslední články autora