Martin Vašek

Ta naše solidarita česká

29. 05. 2012 20:09:44
V naší republice máme velice štedrý sociální systém, který svádí k jeho zneužívání. Přestože k tomuto tématu byl napsán bezpočet článků, stále se s tím nic neděje (i když samotné psaní nic nespraví, jde především o povědomí občanů i našich politiků).
Zdroj http://www.pujckypenez.info/
Zdroj http://www.pujckypenez.info/

Každý může samozřejmě namítnout, že český systém sociálního zabezpečení (čssz) spravedlivý není. Samozřejmě má na to právo. Leč pokud se podíváme na některé sociální skupiny, můžeme se jenom divit. Narážím na český problém romského etnika (nechci házet všechny do jednoho pytle, ale valné většiny těchto občanů se to týká). V současné době nám tu vzniká veliký problém, který se bude postupem času ještě zvětšovat. Není tajemstvím, že většina Romů nepracuje a pouze bere různé sociální dávky. Mnohdy se jedná o dávky, na které „bílý“ Čech ani nedosáhne (tomu se dá říkat rasismus naruby). Bohužel nějak dokáží bruslit v našem systému tak, aby dostávali dávky bez ohledu na to, jak dlouho jsou bez práce. To by pořád nebylo to nejhorší. Tím jsou mladí Romové, kteří své rodiče neviděli nikdy pracovat a zneužívání čssz jim už přijde jako běžná součást života.

Je zajímavé, že např. ve Švýcarsku nevidíte flákajícího se Roma. Je to nastavením jejich sociálního systému. Každý si zde musí něco odpracovat, aby na něco měl vůbec nárok. Přesto se nikdo neozývá, že by švýcarský systém byl diskriminační. Zkrátka je nastaven dostatečně proti zneužívání sociálních dávek. To zřejmě v naší republice nepůjde, podobně jako řada jiných důležitých opatření, které v zahraničí fungují bez problémů.

A je celkem jedno, jak je čssz nastaven. Důležité je, že se zneužívá. A tomu by mělo být (ideálně) zabráněno. A na závěr se opět dostanu k romskému etniku a jeho jednomu z největších problémů. Děti neviděly v životě pracovat své rodiče a pobírání dávek považují za standard. Nepracují, celý den si válí šunky a pouze obírají nás, daňové poplatníky.

Autor: Martin Vašek | karma: 22.48 | přečteno: 1120 ×
Poslední články autora