Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J27o20s45e39f 24P11o73t56r

9. 12. 2012 19:18

Zadrátování hranic a služba PS byla největším pokrytectvím reálného socialismu (a že toho pokrytectví bylo..) Už po r.1960 vojensky to nemělo žádný význam ale mělo to význam v izolaci, v oddělení od západních sousedů.

Ty země byly rozbité válkou a najednou v těhto letech začala u nich být vyšší životní úroveň, svoboda, domokracie, cestování ... To  ovšem dělnická třída a pracující inteligence - budovatelé pokrokového socialismu nesměli poznat, tak se hlídali hranice se psy vycvičenými na lidský krk, rušilo se rozhlasové vysílání, tvrdé prohlídky na přechodech, cestování ven jen pro vyvolené a to bezdůvodně trvalo až za r.1989, kdy jsme zjistili, že jsme chudí příbuzní a zaostalá gubernie zaostalého "Světa míru a socialismu".

Ovšem za to nemůžou obyčejní vojáci PS, byla to elita armády a jejich hlídky nebezpečné byly

2 1
možnosti

Tak s tou chudobou to asi nebylo tak strašné, když Ročenka Handbook of economical statistics (r. 1986) pro rok 1985, vydávaná CIA,  členila námi uvedené státy podle výše dosaženého hrubého národního produktu do několika skupin:

1) Státy s úrovní vyšší než 10 000 dolarů: Dánsko, Finsko, Kanada, NSR, NDR, Norsko, Švédsko, Švýcarsko, USA.

2) Státy s úrovní mezi 5 000 a 10 000 dolary: Austrálie, Belgie, Bulharsko, Československo, Francie, Irsko, Itálie, Maďarsko, Nizozemí, Nový Zeland, Polsko, Rakousko, Rumunsko, SSSR, Velká Británie.

3) Státy s úrovní mezi 1 000 a 5 000 dolary: Jižní Afrika, Řecko

.

1 2
možnosti
Foto

Nevyzrálý, povrchní názor studenta je mimo mísu, avšak odráží vliv propagandy na myšlení průměrného člověka - voliče Rv

3 4
možnosti
MV

S dovolením nesouhlasím. Protože moje rodina byla jedna z těch, kterým komanči sebrali, co mohli. Nejen majetek. Zkrátka vím, v čem byla minulá doba špatná a co nechci, aby se opakovalo. Nicméně jsou tu lidi, kteří byli před rokem 89 ve straně, nebo alespoň měli různé benefity jako cestu do zahraničí. Ti pochopitelně budou režim vychvalovat, nebo alespoň jej nebudou hanět. Nevím, jak jste na tom vy, ale pro mé známé bylo úžasné, když po roce 89 mohli cestovat i jinam, než jim dříve dovolil režim.

3 1
možnosti
Foto

Pan Sloup má pravdu, že tehdy bylo jiné společenské klima (studená válka Západ - SSSR) a nechat otevřené hranice by zcela jistě znamenalo další válku. Děti ve školách to dnešním pohledem a hlavně dnešním zkreslovaným podáváním dějin nemohou chápat, to pak raději neučit o poválečné době vůbec. Jistěže se mnohým (ale zdaleka ne většině) nový režim nelíbil, vždyť přišli o svá privilegia, které měli ještě v době první republiky za buržoazní demokracie. Dnešním zlodějům by se také nelíbilo, kdyby je někdo nutil vrátit majetek nebo jít pracovat. Tak tito lidé zde nechtěli žít, pak také různí zločinci, kteří se útěkem vyhli trestu a v cizině napovídali, že "jsou pronásledováni komunisty" - to zase byla voda na mlejn pro západní země proti našemu zřízení. Pohraničníci mohli střílet až po neuposlechnutí výzvy k zastavení a odhození zbraně, ale utíkající kdykoliv, takže služba na hranicích nebyl žádný med a mnoho pohraničníků ji odneslo svým životem - o tom se ale nikde nemluví.

4 4
možnosti
Foto

Dámo, největší počet z více jak 600ti stovek mrtvých pohraničníků byly nešťatsné náhody a sebevraždy, nikoliv střelba od těch, co utíkali. Těď to hledat nebudu, ale ve střetu s "narušiteli", jich padlo jen několik.

3 2
možnosti
LB

Tato "demokratická" KSČM není ani u moci a už se snaží ovlivňovat jak se (ne)bude o její historii učit. Opravdu to je onen slibovaný demokratický přístup? 

Jistě, podle voliče KSČM je historie pouze pro ty, kdo ji zažili, ostatní ji nemají právo vykládat ani o ní mluvit. 

Komunista se pravidelně obrací na demokratické principy, vždyť oni mají hlasy ze svobodných voleb, ale to, že dem. vol. jsou něco, proti čemu bojovali už neřeknou. 

Zvedá se mi žaludek z toho, že komunisté dostávají pravomoc ve školství, když to byli a jsou studenti, kdo s komunisty bojovali a stáli za jejich svržením, to je výsměch. 

Demokracie pouze pro ty (strany), co nechtějí totalitu a nesnaží se ji zavést - to je řešení jak se zbavit totalitních a nelidských režimů jako je komunismus [>-]

8 2
možnosti

A je demokratické bránit KSČM vytvořit, hájit a prosazovat vlastní názor na minulost? A proč tedy ostatní strany měli mit monopol na výklad minulosti, a KSČM by měla trpně k tomu přihlážet. A k jakému datu ji to dovolíte. Může mít komunista vlastní názor na Husa, ale třeba na naší historikou pomátku Schwarzenberga už nikoliv? . Proč by měla být nějaká politická strana v soutěži o voliče diskriminována?

4 3
možnosti
JP

J77o50s93e40f 71P60o51t48r

8. 12. 2012 15:30

Ty dva rudé kraje Karlovarský a Ústecký se fakt vymykají ostatním regionům. Těsně po volbách, zde na I-Dnesu byl článek, nejvíce neplatičů spotřebních úvěrů je v těchto dvou krajích. Po několika týdnech přinesla MF článek s přehledem, kde je nejvíce neplatičů povinného pojištění na auta - v těchto dvou krajích a ty jsou také zahrnuty v nejčervenější barvě mapy o zločinnosti v ČR.

Vypadá to, že zdroje  od sudeťáků jsou vyčerpány, a hledají se nové přes otcovskou náruč kSČM

5 4
možnosti
MV

Někteří lidé zkrátka ještě žijí v domnění, že stát se o ně postará. Ale ve většině vyspělých zemí už zjistili, že tudy cesta nevede.

3 3
možnosti

Dotaz

Podle studie Martina Pulce Organizace a činnost ozbrojených pohraničních služeb bylo na hranici od května 1945 do února 1948 bylo usmrceno 81 osob. Tedy v přepočtu na jednotlivé roky daleko více než v dalších letech.

Šlo tedy o výsledek střežení hranic národně socialisticky orientovanou Finanční stráží, máme to také odsoudit, nebo co s tím? A jak o tomto fenomenu se má učit?

7 4
možnosti
MK

Aha, kolik v tom je civilistů a kolik Werwolfů a podobných skupin, které po květnu 45 řádily v pohraničí?:-)

6 6
možnosti
PS

P33a41v86e17l 16S88y75c11h25a

8. 12. 2012 14:30

Jakśkoliv jednostranný pohled je špatně.

5 0
možnosti
KV

A co když se červená na lepší časy? ... Kdo ví?! ... Ve Francii média už před několika lety popisovali město, které vzkvétá po vládou složenou z (u nás by se řeklo) komunistů a lidovců... Jak je to možné? - To nevím. - Asi to bude lidmi. ;-)

5 5
možnosti
KV

Autore článku, asi jste ještě hodně mladý, když si myslíte, že stačí jen mrknout na placku na klopě a hned je jasné, zda jeho nositelem je člověk dobrý a čestný, anebo zda je to darebák?! :-/

5 5
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1522x
- -