Martin Vašek

Nekonečný populismus ČSSD

15. 03. 2013 16:04:59
Sociální demokracie přednesla na svém sjezdu několik návrhů, jak si zajistit hlasy voličů. Těch voličů, kteří nevidí ekonomické souvislosti a potenciální dopady těchto kroků.

Progresivní zdanění, minimální mzda (za měsíc), zrušení poplatků u doktora. To všechno zní slibně a cílí na jedinou a největší skupinu voličů. Jedna věc už ale této skupině voličů nedochází – dopady, které jim tyto změny přinesou. V následujícím článku popíši 3 výše zmíněné (potenciální) změny, především co by tyto změny přinesly.

Progresivní zdanění

Velkým mýtem dnešní doby je, že v ČR platíme rovnou daň. To je ale omyl, protože rovná daň znamená, že např. každý odvede na daních 5 000,- bez rozdílu. Daň, kdy každý odvádíme určité % z naší daně (v ČR DPFO 15 %), se nazývá lineární. Progresivní zdanění už každý z nás chápe správně, tzn. vyšší příjem => vyšší míra zdanění. Vyšší sazbou se nedaní celý příjem, ale pouze mezní část (např. při hranici 15 000,- pro 10% a 15% daň z příjmu 18 000,- se mi 15 000,- zdaní 10 procenty a 3 000,- 15 procenty). Nastíním zde dva důvody, proč se vyhnout progresivnímu zdanění a zůstat u lineárního. Prvním z nich je inflace. Ta způsobí, že postupem času se budou lidé přesouvat do vyšších daňových pásem a tudíž budou odvádět vyšší daň. Ovšem vzroste pouze nominální mzda, nikoliv reálná. Tzn. lidé budou mít opět méně. Druhým důvodem je příklad Francie. I když se nedá srovnávat francouzská milionářská daň ve výši 75 % s progresivní daní, je zcela zřejmé, co bohatí lidé udělají. Odsunou vše potřebné do zahraničí. A stát od nich neuvidí ani korunu. Ale taková fakta o progresivním zdanění se ČSSD pochopitelně nehodí do krámu.

Minimální mzda (MM)

Již nějaký ten pátek máme u nás tržní ekonomiku (TE), která vystřídala CPE (centrálně plánovanou ekonomiku). Nebudu zde rozvádět, proč je TE lepší, např. díky existenci tzv. neviditelné ruky trhu, kterou plánovací centrum nikdy nemůže nahradit. Můj argument proti vysoké MM souvisí s nejjednoduším grafem ekonomie – grafem nabídky a poptávky (pod tímto odstavcem). Krátce si v grafu popíšeme, co by se stalo zavedením MM: základní stav je zabrazen křivkami S (kolik práce nabízejí zaměstnanci – s větší cenou (P) nabízení více práce (množství Q)) a D (kolik práce poptává zaměstnavatel, s nižší mzdou poptává více práce). E značí optimální rovnováhu při množství práce q a mzdě p a absenci minimální mzdy. Následně je zavedena MM, znázorněná červenou barvou. Více peněz je lepší pro zaměstnance, proto budou nabízet více práce (bod s), ale zaměstnavatel bude poptávat práce méně (bod E', práce je pro něj dražší). V bodě E' také nastane nová rovnováha. Tzn. na trhu bude daná minimální mzda a počet zaměstnaných klesne z bodu q do bodu q'. Díky vyšší minimální mzdě tedy vzroste nezaměstnanost. To už ale ČSSD neřeší.

grafSD.JPG

Poplatky u doktora

Jak samotný přívlastek poplatků naznačuje, jsou regulační. Tzn. měly a mají za úkol zredukovat počet lidí u doktora (především těch „nemocných“) => zmenšit výdaje na zdravotnictví v ČR. Pokud by byly poplatky zrušeny, jak je snem ČSSD, počet lidí ve zdravotnických zařízeních by opět vzrostl. Tzn. by byly větší fronty, lékaři by měli na pacienta méně času a díky horší náladě . . . děkuji nechci, radši si zaplatím těch symbolických 30,- (a oželím jedno pivo v hospodě).

Pokud si stále myslíte, jak jsou uvedené sny ČSSD výhodné pro řadového občana, tak hodně štěstí. Protože vám asi ani Bůh nepomůže.

Autor: Martin Vašek | karma: 34.47 | přečteno: 1419 ×
Poslední články autora