Martin Vašek

Mediální masáž a vytáčení lidí kvůli vyšší DPH

4. 01. 2013 23:30:00
Před koncem roku bylo schváleno vyšší zdanění spotřeby, konkrétně DPH. Byť se tato nepřímá daň zvýšila o 1 procentní bod, začala neúnavná mediální masáž a de facto "nasírání" občanů, které přetrvávají i v dnešních dnech. Doporučuji první článek (z deníku Aha, odkaz v článku) a poslední článek (od ČT).

Na začátku je nutné si uvědomit, že daň byla zvýšena o 1 procentní bod (na 15 % a 21 %). To znamená z každé zaplacené 100koruny odvedeme státu o 1 korunu více. Fakt, že kdejaký plátek začal psát o komplexním zdražení zboží mě nepřekvapuje. Překvapuje mě, že takto laděné články vyšly i z per redaktorů seriozních deníků, jakým je například Týden (alespoň jsem ho donedávna za seriozní považoval). Nyní už blíže k jednotlivým titulkům (po kliknutí na odkaz si je můžete celé přečíst - pokud se vám zobrazí informace o nenalezení stránky, nebo se jakkoliv jinak nedostanete ke článku, potvrďte danou adresu v adresním řádku ve vašem prohlížeči):

Aha: VELKÉ ZDRAŽENÍ: Poslanci zvýšili DPH! Podívejte se, kolik co bude stát!
Člověk by tento tisk nazval bulvárním. Doporučuji se podívat, sice se nejedná o moc obsáhlý článek, leč v galerii jako jedinný nabízí široký výčet různého zboží a jejich zdražení díky nové DPH.

Novinky.cz: Zvýšení DPH ubere rodinám měsíčně stovky korun
Pokud se u tohoto článku podíváme pouze na informaci k vyšší DPH a ceně dotčených statků, nezjistíme de facto nic - co a o kolik podraží.

iDnes.cz: Prezident podepsal daňový balíček, vyšší DPH zdraží vše
Napsat do nadpisu článku „zdraží vše“ je velmi laciné. Opět chybí jakýkoliv konkrétní srovnání. Podobné články v duchu „Hrůza, všechno zdraží“ vyšly např. v časopise Týden (+ druhá varianta), Lidových novinách, či v deníku E15. Kratší článek k tématu naleznete i v Hospodářských novinách. Ostatní články, např. v Blesku, na Nově, nemá cenu zmiňovat.

Na závěr bych dodal další článek, který se všem předchozím trochu vymyká: ČT: Růst DPH se dotkl kultury. Kdyby ale zdražila, lidé by za ní nechodili. Z článku vyplývá, že se v kultuře nebudou zvedat ceny vstupenek. Dejme tomu, že vstupenka do divadla stojí 600 korun. V tom případě mezní daňový výnos činí 6 korun. Ale ruku na srdce, nikdo vám přece nebude prodávat lístek za 606,- či 610,-. Cena zůstane stejná a divadla přijdou o ten 1 procentní bod ze svých tržeb. Nebo je načase přestat přeplácet všechny ty úžasné zpěváky a herce.

Nejen článek v ČT ve spojitosti s kulturou, ale také všechny ostatní články vstahující se k tomuto tématu mají jedinný cíl. Masírovat lidi informací, že se vše zdraží a tím je čím dál více nasírat a zvyšovat napětí ve společnosti. To jde českým médiím na výbornou.

Dodatek k diskuzi: vím, že něco podraží a také, že ze 100 000 bude ta odvedená částka znát. Také nijak neobhajuji toto zvyšování daní, jelikož p. Nečas a celá ODS před danými volbami do PS slibovali, že daně zvyšovat nebudou. Meritem mého článku je podávání zkreslených informací médii. Sice jde můj článek trochu "proti proudu", leč kupř. pokud rohlík stojí 1,9 Kč, měl by zdražit o 0,019 Kč, tudíž nezdraží. Podobně i řada dalších výrobků. Z tohoto pohledu se jedná o mediální masáž, zvyšování napětí a šíření blbé nálady ve společnosti.

Autor: Martin Vašek | karma: 19.46 | přečteno: 1377 ×
Poslední články autora