Tramvajová doprava v Židenicích

15. 12. 2011 21:18:03
V poslední době DPMB, a. s. (dále DP) navrhl mírnou reorganizaci tram. linek 9,11,12 a 13. Jedna změna je prohození částí linek 9 a 11, druhou je zrušení linky 13 a její nahrazení devítkou a dvanáctkou.
Plánovaná změna: linka 9 vedena z Jugoslávské ulicemi Milady Horákové a Rooseveltovou a od hlavního nádraží dále do Juliánova, linka 11 vedena ulicemi Cejl a Rooseveltovou, linka 12 ponechána v původní trase
Plánovaná změna: linka 9 vedena z Jugoslávské ulicemi Milady Horákové a Rooseveltovou a od hlavního nádraží dále do Juliánova, linka 11 vedena ulicemi Cejl a Rooseveltovou, linka 12 ponechána v původní trase

První uvedená změna obsahuje teoretické vedení linky 11 mezi zastávkami Česká a Jugoslávská ulicemi Rooseveltovou a Cejlem a vedení linky 9 mezi zastávkami Malinovského náměstí a Jugoslávská ulicemi Rooseveltovou a Milady Horákové. Linka 11 by tak zajistila přímé spojení Maliňáku s Českou, devítka spojení hl. nádraží s dětskou nemocnicí. Ale stále by zastavovala u hl. nádraží na odlehlejší zastávce u Grandu. To by šlo vyřešit vedením linky 9 přes náměstí Svobody. Přineslo by to několik výhod. Spojení Lesné a Černých polí s centrem města, zachování rychlého spojení jmenovaných čtvrtí s Českou (zast. před kostelem sv. Tomáše) a také by vozy zastavovaly na 1. a 2. koleji před hlavním nádražím (tuto variantu ale DP, bohužel, neuvažuje).

Druhá změna je důležitější. Týká se linek 9, 12 a 13. DP chce zrušit linku 13. Ano, sice bychom měli pouze 12 linek šalin, ale proč všude ta panika, že nám DP chce něco brát! Naopak, on chce přidat. Do Židenic by nově vedla devítka, která by během všedního dne měla stejný interval, jako dnes třináctka. Ovšem večer a o víkendech by měla poloviční interval (místo 20 minut 10 minut, tzn. 2x více spojů). Já bych si nestěžoval, kdyby mi DP navrhoval přidání spojů, obyvatelé Židenic si očividně stěžují: „Četla jsem jej (článek, pozn. aut.) a jsem velmi rozčílená. Myslím si, že linka je opomíjená už teď, o víkendu jezdí pouze jednou za dvacet minut a já tak musím na zastávce mrznout. Pokud by ji zrušili úplně, byl by to pro mě problém. Neměla bych se jak dostat do nemocnice. Pro mě, jako důchodce to bude složité” [1]. Zde je vidět překrucování pravdy. Paní si stěžuje na zrušení linky. Ano, ale jiná linka jí tam bude jezdit častěji. A pojede rovnou k, sice dětské, nemocnici.

Linka 12 nahradí svými častějšími spoji linku 9 (úsek hl. nádraží - Komárov) i linku 13 (úsek hl. nádraží - Technologický park). Navíc by nemělo docházet ke sjíždění souprav ve směru k Technoparku, protože pojedou po jedné trase a budou tudíž ovlivněny stejnou dopravní situací.

Těch výhod by se zde dalo uvést více, ale změna by očividně přinesla více pozitiv. Ještě k počtu linek: „Nejvíce jich tu jezdilo třiadvacet” [2]. Ale s jakým jezdily intervalem? Takhle z článku vyplynulo, že dnes jezdí polovina šalin, co kdysi. Ale to není pravda. Ano, dnes by mohlo v Brně jezdit 18 linek s intervalem 10 minut ve všední den a 20 minut večer nebo o víkendu, plus linka 10. Nebo ještě více linek s ještě delšími intervaly (tzn. méně spojů). Ale to není dobrá cesta, což se před několika lety při reorganizaci linek zjistilo i v Brně.

K fotce: žlutá varianta by přinesla obyvatelům Juliánova spojení se středem města, Českou, dětskou nemocnicí i zastavování souprav na 1. a 2. koleji na hlavním vlakovém nádraží.

[1] Jitka Hollová, článek "Lidé se brání zrušení linky číslo 13" dostupný na <http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/lide-se-brani-zruseni-linky-cislo-20111213.html>

[2] Ivan Nedělka, viz [1]

Autor: Martin Vašek | čtvrtek 15.12.2011 21:18 | karma článku: 10.52 | přečteno: 1318x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...